czwartek, 20 marca 2014

Burgery z czerwonej fasoli


Pogoda przepiękna, świeci słoneczko, czuć wiosnę :) W końcu jutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy. Nie ważne. Wróćmy do tego co jest tu i teraz.

Dziś na obiad miały być kotlety sojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze. 


Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce:
Kotleciki:
Papryczka chilli
Puszka czerwonej fasoli
Mała cebula
Pół papryki
Jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. płatków owsianych
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka bułki tartej
1 ząbek czosnku
Oregano
Tymianek
Sól i pieprz
Burgerowo:
Dwie bułki grahamki (najlepiej domowe!)
Papryka żółta
Sałata
Pomidor
Kiełki brokuła
Parmezan 
Przygotowanie:
Fasole płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy widelcem. Papryczkę i czosnek kroimy bardzo drobno, a cebule i paprykę jak chcemy.Warzywa rozdrabniamy blenderem. Łączymy z fasolą, jajkiem i suchymi składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami, ale polecam "skład z góry", gdyż wtedy burgery są delikatne i smakują wręcz idealnie:)

Burgery z czerwonej fasoli













Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Red Hot Chilli

10 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! :) Zapraszam do mnie - www.inthemorningeverythingisbetter.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wege burgery to coś zdecydowanie dla mnie! wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... prezentują się świetnie :)
    Uwielbiam fasolowe burgery!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takie burgery na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, chętnie bym skosztowała takich domowych burgerów, na dodatek z fasoli? Ach, poezja dla moich kubków smakowych!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czerwonej fasoli jeszcze nie robiłam burgerów, ale chętnie spróbuję, bo uwielbiam wegeburgery! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast je smażyć mogę je upiec? :)

    OdpowiedzUsuń