sobota, 22 marca 2014

Mocno waniliowy omlet biszkoptowy


 

Nawet nie czuje jak rymuje :)
Dobry humor dopisuje mi od kilku dni. WIOSNA!
Wiatr pięknie pachnie, trawa, kwiatuszki, które powoli się pokazują.

Mirabelkowy blog śledzę od dawna dawna :) więc już tylko jak zobaczyłam zaproszenie do akcji Waniliowy Weekend V - byłam pewna, że coś wykombinuje.. Bo jak ja-miłośniczka wanilii  mogłabym pominąć tak ważny dla nas "waniliolovców" weekend? To byłby wręcz grzech! No i tak narodził się mój mocno mocno waniliowy omlet biszkoptowy.
Na omlety biszkoptowe mogę niestety pozwolić sobie jedynie w weekend, bo w ciągu tygodnia jak wstaje do szkoły, tato śpi i nie chcę go obudzić warkotem miksera. Więc weekendy zazwyczaj są pod znakiem: omletów i pankejków!

Składniki:
2 jajka (białka i żółtka osobno)
2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej)
3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
Kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżka domowego (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowego
Mały danio waniliowy
Olej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny)

Przygotowanie:
Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo: żółtka, mleko, aromat i cukier waniliowy. W masę wmieszać delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką mąkę-tak aby nie naruszyć bardzo jej struktury. Masa powinna być delikatna, kremowa i żółtawa. Wlewamy ją na natłuszczoną olejem patelnię. Gdy jajka się zetną-sprawnym ruchem przewracamy. UWAGA! Gdy nie jesteś wprawiona/y i omlet Ci się rozwali- posklejaj go. Na smaku nie straci, wygląd nie będzie w 100% idealny, ale takie uroki! 
Na gotowy już omlet dajemy serek waniliowy. Delektujemy się smakiem :)


Mocno waniliowy omlet biszkoptowy




3 komentarze:

  1. Wanilię uwielbiam więc ten omlet musiał świetnie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlecik wygląda super! Proszę dołącz banerek "naleśnikowy" :)
    Pzdr
    Nina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah całkiem wyleciało mi to z głowy ;) już oczywiście dodany banerek ;)

      Usuń