środa, 26 marca 2014

Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem


Niby knedle nie są bardzo tłuste,kaloryczne czy też słodkie, ale na pewno większość osób na diecie jest przerażona ziemniakami i mąką stosowaną do ich zrobienia. Sama zielenina w jadłospisie, a po nocach śnią się pyszne knedle ze śliwką jedzone na rodzinnym pikniku, w upalne popołudnie, nad rzeczką. Tak.. ja sama do dnia dzisiejszego miewałam takie sny.. Choć nie lubię ich od podstawówki, a dokładniej od pewnego dnia na stołówce szkolnej. Co było podane? No właśnie. Knedle ze śliwkami obtoczone w jakiejś śmietanie z cukrem. Fakt faktem - niejadkiem byłam, byle czego nie jadłam. No i tak pani wpychała we mnie te nieszczęsne knedle. Do dziś pamiętam ich smak i nawet pisząc teraz o nich się krzywię. Więc co mnie skłoniło do zrobienia ich? A no to, że nie muszą być one ze śliwką. Mogą być też z moim ukochanym jabłkiem. I tak powstały.
Idąc tokiem myślenia Kudłatych Kucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami. ,,Jak stracić na wadze, kochając jedzenie" - stosując odpowiednie zamienniki.
Knedle serowe to bardzo dobry pomysł. Są w smaku niesamowicie podobne, a nawet powiedziałabym, że lepsze. Idealnie kremowe, razem z jabłkami smakują świetnie! No i w końcu mogę jeść knedle na których widok mnie nie mdli, a wręcz cieknie mi ślinka!


Składniki:
1/2 szkl. mąki orkiszowej
1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej
1/2 szklanki pełnoziarnistej - dodajemy jeśli nasz ser jest dość "mokry" (mąki orkiszowe można zastąpić właśnie pełnoziarnistą lub razową)
1 jajko
250 g chudego sera białego
1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]
1 większe jabłko

Przygotowanie:
Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej.
Ciasto po 15 minutach wyciągamy i rwiemy na ok. 11/12 części. Wałkujemy je i na środek układamy pocięte na cząsteczki jabłko. Sklejamy boczki i ręką formujemy kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie, 7/8 minut od wypłynięcia. Najlepiej smakują z żurawiną, serkiem i cynamonem. 

Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem












Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!
Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

3 komentarze:

  1. po pierwsze fantastyczne zdjęcia :)
    poza tym knedle z pewnością smakowały świetnie! najbardziej smakują mi te twarogowe i z jabłkiem koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie te knedle wyglądają :) No i jakie zdrowe! Bardzo mi się podoba ten przepis, a knedli dawno nie jadłam, więc zapisuję na listę do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ! świetne, knedle bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń