sobota, 26 kwietnia 2014

Babeczki waniliowe


Uwielbiam babeczki i wanilie. Więc waniliowe babeczki to mój faworyt. Piekę je na różne okazje. Spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub od tak o! Ostatnio pojawiły się nawet na wielkanocnym stole :) Zachęcam do spróbowania bo są bardzo delikatne, przez co niezwykle smakują.

Składniki na 12 babeczek:
150 g mąki pszennej 
1  łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
Szczypta soli
150 g miękkiego masła
150 g cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego 
3 jajka
Aromat waniliowy
6 łyżek jogurtu waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka 
i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Babeczki waniliowe





Zdrowe fingerfood
Babki i babeczki

6 komentarzy:

  1. Moim dzieciakom pewnie by zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  2. prostota, który urzeka, nigdy się nie nudzi, zachwyca zawsze smakiem i delikatnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie babeczki to czasem najprostsze i najsmaczniejsze rozwiązanie na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znów taki piękny i uoroczy oraz bardzo smakowity wypiek <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te małe łakocie ;) Idealne na piknik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie zrobilam babeczki z twojego przepisu,od siebie dodalam po wisience z domowych przetworow w srodku, a na wierzch polewe z czekolady deserowej (lubie jak duzo sie dzieje);) Ciasto wyszlo pyszne i wilgotne,rozplywalo sie w ustach,napewno jeszcze z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń