wtorek, 8 kwietnia 2014

Muhallabia - egipski pudding ryżowy

inspiracja


Zafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak o to na moim blogu zagościły już teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na Taamiję oraz w tym poście na Muhallabię.

Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding ryżowy z wodą pomarańczową lub różaną. W Egipcie podaje się go z pistacjami.

Spacerując wzdłuż Morza Czerwonego lub Śródziemnego, możemy kupić Muhallebi w najbliższej ahle (kawiarni) i delektować się nim przy filiżance pysznej kawy. Takim deserem nie pogardziłaby sama Kleopatra lub Tutanchamon! Dlatego i ja przy filiżance wspaniałej kawusi na chwilkę zapomniałam, że jestem w Polsce i poczułam się jak nad brzegiem morza..

Składniki na 2 pucharki:

2 szklanki mleka
3 łyżki cukru brązowego
1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)
Pistacje
Przygotowanie: 
Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez 2/3 minuty. Masę wlewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy by wystygło. Następnie umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godzinki. Gotowy pudding podajemy posypany pistacjami.

Muhallabia












Przepis na chwilę kawowej przyjemności

4 komentarze:

  1. Dzięki Twoim przepisom, kuchnia Egipska coraz bardziej do mnie przemawia. A ten pudding wygląda pysznie! Do kawy idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda. Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny deser! do tego tak fantastycznie się prezentuje :) nie zawaham się spróbować, jak tylko znajdę mąkę ryżową.

    OdpowiedzUsuń