niedziela, 6 kwietnia 2014

Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy



Falafel "chodzi za mną" już od daaawna. Pierwszy raz z tą nazwą spotkałam się.. w The Sims 3! W dodatku Wymarzone Podróże można było udać się do Egiptu i w tamtejszej, miejscowej księgarni zakupić przepis na wspomniany wyżej Falafel. Jak tam wyglądał? Szczerze nie pamiętam, ale niedługo zapewne sprawdzę.

Są to smażone (lub pieczone) kuleczki z ciecierzycy. Skąd pochodzi? No właśnie. Na Bliskim Wchodzie pojawił się o to spór. Izrael twierdzi, że "to je ich". Jest oskarżony przez Palestyńczyków o kradzież, a z Libanem Izraelczycy toczą falafelową wojnę. Co o tym sądzę ja? Gdzie wszyscy się biją, tam Egipt korzysta i uważam właśnie, że to danie wywodzi się z kuchni Egipskiej.
Nazywany jest tam "ta'amiją". Uważa się go za jedno z najstarszych dań świata. Kuleczki smaży się często na ulicy, w ogromnym woku. Podawane najczęściej w picie, z hummusem lub w papierze (street food).

Do czego możemy porównać Falafel? Podany w chlebku pita jest wegetariańską wersją kebabu.


Składniki:
350 g ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! )
1 cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!)
1 lub 2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wody
Olej do smażenia

Przygotowanie: 
Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).
Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i formujemy kuleczki - spłaszczamy lub zostawiamy normalne. Smażymy w dużej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
Wersja fit: Chcesz by wersja była lżejsza i być troszkę jak jeden z Kudłatych Kucharzy?
Nie smaż falafel'a, upiecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

A co z puszkowaną i gotowaną? Nie ma już tak łatwo. Samo smażenie nic nie da.. rozwalą się niestety. Ale smakują tak czy tak normalnie. Jak sobie radzę gdy nie mam "suchej" cieciorki, a mam na nie smaka? Smażę, odsączam i wsadzam do piekarnika. Piekę "na oko" aż będą wyglądały tak jak mają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją.

Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;)

Taamiya czyli egipski falafel








Zdrowy tryb życia Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

3 komentarze:

  1. Ciecierzycę uwielbiam pod każdą postacią-na słodko, słono, pieczoną, gotowaną, smażoną- a falafeli jeszcze nigdy nie jadłam! Co za niedopatrzenie..:D Bardzo chętnie sobie takie przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś smażyłam z puszki i wcale się nie rozwalały :) Wystarczyło wypłukac i osuszyć :) Używałąm takiej gotowanej na parze :)

    OdpowiedzUsuń