czwartek, 1 maja 2014

Babeczki nadziane chałwą


Weekend majowy można uznać za rozpoczęty. A co za tym idzie? Odpoczynek, wyjazdy, grille i pikniki. Karkówki, kiełbachy, szaszłyki, ale i słodkości. Oto moja propozycja na..no w sumie każdą okazję, bo babeczki są idealne: na grilla, domówkę, ale i komunię czy też spotkanie z przyjaciółkami. To kolejna moja propozycja dla miłośników chałwy. U mnie znikły momentalnie, a koleżankom w szkole bardzo smakowały. Puszyste, wilgotne, delikatne i mocno słodkie dzięki chałwie. 

Składniki na 12 babeczek:

50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 białka
2 jajka
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g chałwy
2 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Masa:
Chałwę rozdrabniamy widelcem, łączymy ze śmietaną i jednym jajkiem.
Babeczki:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo białka i całe jajko. Wsypujemy połączone mąki z proszkiem, miksując nadal na niskich obrotach. Przekładamy masę do połowy foremki, nakładamy łyżeczką masę chałwową i przekładamy odrobiną masy podstawowej. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. 


Babeczki nadziane chałwą




Piknik majowy Chałwa w roli głównej Zdrowe fingerfood Na majówkę Babki i babeczki

5 komentarzy:

  1. Coś ostatnio wszyscy kuszą chałwą! Czas iść po nią do sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietne smaki w tych babeczkach choc one same prezentują sie uroczo :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. takie babeczki na piknik będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji chałwa. Wielkie brawa za super przepis. Pozdrawiam i do następnego razu! :-D

    OdpowiedzUsuń