poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto ze szpinakiem i rabarbarem

Bałam się ponownie efektu, tak jak z babeczkami jaglanymi. Miałam garść szpinaku w lodówce, rabarbar.. szykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :)

Składniki:

50 g szpinaku
250 g obranego rabarbaru  (czyli ok 320 g całego)
270 g mąki pszennej
7 łyżek cukru brązowego
130 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)
230 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy. Rabarbar kroimy w kostkę (połowę na malutkie kosteczki, a drugą na większe). Najpierw w ciasto "wbijamy" te duże, później jedynie leciutko upychamy małe. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Zielone ciasto ze szpinakiem i rabarbarem





Mama to potrafi! Czas na szpinak 4! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Rabarbalove

6 komentarzy:

  1. Szpinak i rabarbar? No, no, szalejesz! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dosyć, że zdrowy szpinak to jeszcze pyszny rabarbar - ciacho nie mogło nie wyjść świetnie! i też tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł :)) zapisuję do,, wykonu,, :)) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie trzeba przyznac...
    :)
    Milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń