środa, 28 maja 2014

Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami


Uwielbiam babeczki i chyba przekonało się o tym już wiele osób.
Te są wyjątkowe, specjalne, urodzinowe.
Jak wiadomo - czekolada i truskawki to połączenie prawie, że idealne, a z migdałami śmiem stwierdzić, że najlepsze. Mocny aromat migdałowy, pyszne kakao i słodkie truskawki, idealne trio na romantyczny wieczór, dzień matki czy też właśnie urodziny.

Składniki na 12 babeczek:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki kakao
50 g płatków migdałów
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 truskawek
Aromat migdałowy
2 łyżki oleju
200 ml mleka
1 jajko
Szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Dolać mleko, olej i aromat. Sypkie składniki przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych foremek nałożyć równo masę, wsadzić truskawki. Piec ok. 25 minut 190 stopniach, do suchego patyczka.

Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami 




Zdrowe fingerfood Nowalijkowe Kucharzenie Jeść czy grać? Milion smaków truskawek Piknik majowy

3 komentarze:

  1. też je bardzo lubię! a tym bardziej kiedy są tak smaczne i uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
    Można na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24

    Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń