czwartek, 22 maja 2014

Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem






Najbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko, bo drugiego dnia zostały jedynie okruszki.. 

Składniki na kruche ciasto:
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
300 g mąki
Szczypta soli

Mąkę z solą przesiać. Masło z cukrem ubić. Dodać jajko i stopniowo wsypywać mąkę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Po upływie czasu wyjąć ciasto, przełożyć na obsypaną mąką stolnice. Wałkować na grubość ok. 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy (tortownica ok. 23 cm). Zrobić boczki a ciasto nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika na 17 minut, po upływie czasu zdjąć papier i piec jeszcze ok. 13 minut.

Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe 
3 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła

Dodatkowo: 
5 łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru brązowego
2 galaretki truskawkowe WINIARY

Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc. 
Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu. 

Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny.

2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła.

Rabarbar wrzucić na patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała. 


Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem












Mama to potrafi!
Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Rabarbalove Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

6 komentarzy:

  1. O mamo jakie cudo! Chcę to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie! ; )
    Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje! Delikatne kwiaty, subtelne ciasto, czyli - urokliwe zdjęcia. Jak wszystkie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie można czuć smaków wirtualnie :( tego ciasta pewnie już by nie było !

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładne zdjęcia :) te kwiaty jeszcze uroku dodają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku obiecuje sobie, ze wreszcie zakocham sie w rabarbarze... Jakbym dostala takie ciasto, to efekt murowany!
    :)
    Serdecznie pozdrawiam i witam w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń