niedziela, 18 maja 2014

Omlet kokosowy z owocami



Ostatnio widziałam na jakiejś amerykańskiej stronie.. naleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".
Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie.

Składniki na jeden omlet:

2 jajka (osobno żółtka i jajka)
2 łyżki mąki kokosowej
Olej kokosowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego
Szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru.

Omlet kokosowy z owocami







Food Revolution Jadłospis dla Mam Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

4 komentarze:

  1. omlet świetnie ci wyszedł :) tym bardziej mam ochotę na kokosowy!
    no tak, przerażające są te gotowce, aczkolwiek nie korzystam, a jak ktoś chce niech się truje. o wiele łatwiej jest mi przygotować swoje danie z naturalnych składników, a do tego zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowy? *.* Takie rafaello w omlecie! Chcę to <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy i cudnie podany *.*

    OdpowiedzUsuń