piątek, 16 maja 2014

Delikatne spaghetti z cukinią i prażonymi migdałami










Delikatne, aromatyczne i wiosenne. Zielona cukinia fajnie komponuje się z prażonymi migdałami. Nawet mojej mamie 
smakowało, choć nie lubi ona eksperymentów. 

Pogoda brzydka.. pada, lecz humor poprawiony przepysznym spaghetti.
Piątek-czyli bezmięsnie, ale z pyszną, ostrą cukinią.
W sumie.. jeśli miałabym jeść tylko makarony i zielone warzywka.
Sezon na cukinie dopiero się "zaczyna".. a ja już mam w głowie tyle pomysłów! No cóż.. byle do sezonu!
A teraz.. do garów!

Składniki:
Garść makaronu (tagliatelle, spaghetti, jakieś inne niteczki)
Średnia cukinia
Garść migdałów
1 łyżka jogurtu greckiego
Sól 
Pieprz
Tymianek
Ostra papryka

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, tyle ile pisze na opakowaniu. Na patelni uprażyć migdały i następnie przesypać do miseczki. Natłuścić patelnię oliwą/olejem/masłem, wrzucić na nią startą na średnich oczkach cukinię. Dodać przyprawy i jogurt. Gdy makaron "się zrobi" wymieszać na patelni z cukinią lub nakładać dopiero na talerzach. Posypać migdałami. 






6 komentarzy:

  1. Prosto pysznie i dla wegetarian! Coś dla mnie, co by sobie humor poprawić w takie paskudne dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak co do tego dania ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne podane - cukinie mogłabym przemycić w każdym, czy słodkim czy wytrawnym daniu - zawsze smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napis "wow" bardzo adekwatny! Makaron z cukinią jadłam, ale nie wpadłam na posypanie dania prażonymi płatkami. To dopiero musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia niczym z żurnala!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wygląda ! piękne zdjęcia, dzięki za wzięcie udziału w akcji :) pozdrawiam Ewa z WOW! ale dobre

    OdpowiedzUsuń