środa, 1 października 2014

Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem



Składniki na keksówkę pojemności 500 g mąki:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
300 g mieszanki bezglutenowej
2 łyżki roztopionego masła
25 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
3,5 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki siemienia lnianego
ok. 3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka".

Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 






4 komentarze:

  1. Mam pytanko 300 g mieszanki bezglutenowej czyli hah ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/maki-i-koncentraty-bezglutenowe,c44.html lub po prostu wymieszać mąki bezglutenu

      Usuń