wtorek, 23 września 2014

Serowe pieczone pierożki z jabłkiem



Na złość Putinowi i dla naszego zdrowia!


Składniki na ok. 2 blaszki pierożków:
500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie niestety zwykła pszenna, bo tamtej mi zabrakło)
500 g twarogu białego chudego
250 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu
1-2 jabłka
Cynamon
Opcjonalnie: cukier puder trzcinowy

Przygotowanie: 
Na stolnicy wyrabiamy ciasto (masło, mąka, twaróg, ew. cukier puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką jak do pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem.


Serowe pieczone pierożki z jabłkiem 






Przepis bierze udział w konkursie Veggieola :)

Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Jabłka wolności Jabłko z cynamonem 2014

7 komentarzy:

  1. Kocham takie ciastka! Poooodziel się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, więc z chęcią wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, bardzo dziękuję za dodanie do konkursu, trzymam kciuki i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre.Umnie niewytrzymalynawet 24h.Wszystkie zjedzone.

    OdpowiedzUsuń