sobota, 4 października 2014

Ciasteczka owsiane


Pyszne, chrupiące, zdrowe.
Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.
Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!
Składniki na ok. 3 blaszki:
60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
100 g płatków owsianych
220 g mąki pełnoziarnistej/razowej
200 g rodzynek
100 g słonecznika łuskanego
1/2 szkl. cukru brązowego
1 kostka margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego
Przygotowanie:
W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).
Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy poziom aby ciastka się zarumieniły.

Ciasteczka owsiane 








7 komentarzy:

  1. smaczne, domowe ciasteczka- to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiane ciacha to zdecydowanie moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale się nie dziwię, że długo nie wytrzymują :) wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak dawno ich nie robilam, chyba czas to zmienic!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiamy owsiane ciasteczka; Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń