wtorek, 7 października 2014

Lody bakaliowe bez maszyny



W sklepach coraz mniej lodów, same resztki.. A ochota na słodkości ciągle wielka. Między posiłkami, jako deser - idealne, bo z orzechami! Mieszanka studencka syci i dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje.

Składniki:
1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX
1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego
500-600 g śmietany słodkiej 30%
400 g mleka skondensowanego (słodkiego)
Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy wsypać pokrojone orzechy (mogą być w całości, ale gorzej się je). Masę przekładamy do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia. Przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok.6-7 h lub na noc.

Lody bakaliowe bez maszyny





Popołudnie z Felixem

4 komentarze:

  1. Bakaliowych nie lubię ze względu na rodzynki ale co tam..można wygrzebać! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako dziecko nie znosiłam lodów bakaliowych, teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń