sobota, 25 października 2014

Otrębowe placuszki


Te placuszki przyspieszą metabolizm już od rana.
Otręby zawierają sporą ilość błonnika, który usprawni pracę brzuszka, jajko doda nam białka, maślanka wzbogaci nas o wapń, a odpowiednio dobrane mąki dostarczą zdrowych węglowodanów.



Składniki na 1 porcję:
1/2 szkl. mieszanki otrąb
3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana)
1/2 szkl. maślanki
1 jajko
Odrobina sody
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką. Dosypać do miski. Smażyć na suchej patelni. Usmażone placuszki podawać posypane z cukrem pudrem.





12 komentarzy:

  1. placuszki w nieco jesiennym wydaniu! smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne placuszki, lubię takie otrębowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze z otrębów nie robiłam ;) Koniecznie do nadrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie (i zdrowo) wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast mąki mozna dać skrobię kukurydzianą? albo tylko mąkę razowa? a zamiast kefiru jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nada się każda mąka, a także skrobia kukurydziana, kefir można zastąpić jogurtem/maślanką/serkiem homogenizowanym ale kefir nadaje placuszkom fajny posmak ;)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile placuszków wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń