niedziela, 19 października 2014

Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami



Zdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości tłuszczów oraz spora ilość białka dostarcza już od rana właściwości odżywczych, a słodki posmak podnosi poziom hormonu szczęścia. Zacznijmy dzień od zdrowego śniadania :)





Ciasto: 

1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1/4 kostki masła z obniżoną zawartością tłuszczu
1 szkl. mąki kukurydzianej
Mąka razowa - dosypujemy tyle, aby ciasto zlepiło się i było gładkie
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy kaszę jaglaną i olej nadal miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Masa serowo-aroniowa:
400 ml jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu
2 jajka
3 lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. brązowego cukru
3 kopiaste łyżki dżemu ŁOWICZ z aronii

Składniki zblenderować, odstawić na kilka minut.


Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny.

Śniadaniowa tarta na instagramie!










Imieniny u cioci Dżem dobry, pobudka

5 komentarzy: