niedziela, 23 listopada 2014

Pełnoziarniste dyniowe babeczki


Banalnie proste, wilgotne, słodkie. Jeden z moich najlepszych wypieków. 
Duże, wyraziste.
Idealne na jesienny wieczór.


Składniki na 12 dużych muffinów:
3 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. oleju rzepakowego
1 i 3/4 szkl. wody
20 g stewii w proszku
200 g puree z dyni
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Sypkie składniki wymieszać misce, a w drugiej mokre. Połączyć zawartości obydwu. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

Dyniowe babeczki na instagramie!






9 komentarzy:

  1. Wszystkie wypieki z dyni są genialne :D
    Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, bardzo lubię dyniowe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, dynia w wypiekach chyba nigdy się nie nudzi :) Z tak wspaniałymi przepisami chyba będzie towarzyszyć mi całą zimę.

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze te babeczki! jak widzę, w wersji wegańskiej - porywam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń