sobota, 15 listopada 2014

Penne z ostrymi małżami



Uwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są świetnym rozwiązaniem.
Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej.
Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego typu potrawy gdy nie ma rodziców w domu, a później szybko otwieram wszystkie drzwi i okna na oścież by wywietrzyć dom. Ciężko z nimi mam.


Składniki na 2 porcje:
150 g  makaronu penne pełnoziarnistego
250 g małży (mogą być w zalewie, ale należy je wypłukać)
Słodka papryka
Ostra papryka
Olej rzepakowy do smażenia
Sól
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente. Małże (o ile są w skorupkach obrać) i wrzucić na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Przyprawić słodką i ostrą papryką, dodać soli. Podawać w towarzystwie pietruszki.







4 komentarze:

  1. haha, widzę, że nie tylko ja różnię się gustem kulinarnym od rodziców :D
    owoce morza uwielbiam i chętnie skusiłabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń