wtorek, 2 grudnia 2014

Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową


Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. 
Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. 

Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! 
Co najmniej raz w tygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną tą cudowną roślinką.


Stewia - roślinka, która jest dużo słodsza od cukru. 
Należy do grupy tzw. słodkich białek. 
Jest niskokaloryczna i nie powoduje próchnicy. Uznaje się ją za bezpieczną dla osób chorujących na cukrzycę lub nadciśnienie. 
Nadmierna ilość cukru źle wpływa na nasze zdrowie oraz sylwetkę, dlatego należy zacząć stosować zamienniki - stewia jest świetną alternatywą. Niestety jej smak nie przypada do gustu wszystkim. 
Ja przez pewien okres byłam do niej sceptycznie nastawiona, natomiast już po 2 tygodniach regularnego jej używania mój organizm przyzwyczaił się do specyficznego smaku, a stewię na chwile obecną uwielbiam.





Składniki:
35 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego
6 jajek
100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych
100 g mąki orkiszowej
200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu
1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich
Dżem malinowy
Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe

Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno.
Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.
Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".
Ciasto gdy przestygnie wyciągamy z formy.
Dżem podgrzewamy i smarujemy nim ciasto. Posypujemy czekoladą.

inspiracja :)







Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

12 komentarzy:

  1. ależ ono pięknie wygląda! zdjęcia cudowne, bardzo świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakiej firmy masz stevie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, musi pachnieć genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka inna mąką mogę zastąpić orkiszowa? Jadę na święta do rodziny i w tej miejscowości nie ma. Może być zwykła pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  7. Do mąki dodaje nierozpuszczona czekoladę, tak? Czy ja rozpuścić? Ciasto będzie ciemne jak nie rozpuszcze jej tylko dlatego dam posiekana? Jak ty robiłaś. Opisz Proszę dokładniej jak to robiłaś w sensie z czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiekaną, nierozpuszczoną. Jest zaznaczone to w składnikach przy czekoladzie :)

      Usuń