piątek, 26 grudnia 2014

Lżejszy aniołek


Pyszne.
Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.
Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.
Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich ulubionych.
Idealny na święta, ale też na Sylwestra, imprezę czy urodziny.


Ciasto:
2 jajka
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
450 g mąki pełnoziarnistej
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka, cukier, jogurt i mąkę ziemniaczaną porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.

Krem:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
1 szkl. cukru brązowego
1 kostka masła
Wiórka kokosowe

Zagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować z jogurtem, mąką i cukrem waniliowym. Powoli dodawać do garnka, ciągle mieszając. Placek przełozyć ciepłą masą. Posmarować wierzch cienką warstwą masy i posypać kokosem.









10 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak lżejszy aniołek to porywam przepis :) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. na jaką formę jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zabieram się za robienie ciasta z tego przepisu. Dla pewności muszę zadać jedno pytanie: ile mniej więcej powinno się piec ciasto? Wystarczy około 10 minut w 190 stopniach dla każdej z części?

    OdpowiedzUsuń