środa, 31 grudnia 2014

Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie



Na blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe. 
Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. 
By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. 
Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. 

Składniki na 1 porcję:
1 ugotowany i starty burak
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka kakao naturalnego
60 g mąki ryżowej (ok. 5 łyżek)
2 łyżeczki stewii 
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie:
Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, np. rzepakowego. Podawać z ulubionymi dodatkami.






5 komentarzy:

  1. nie ma to jak leniwe śniadanie zjedzone w łóżku :) takie placuszki sprawdzają się wtedy idealnie!
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda, chętnie bym zjadła :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super i kolor i kształt i na pewno również smak!

    OdpowiedzUsuń