piątek, 12 grudnia 2014

Pełnoziarniste racuszki


Nie mam pojęcia dlaczego, ale racuszki kojarzą mi się mocno z zimą.
Wczoraj rano mocno zapachniało mi cynamonem i powstały pełnoziarniste placuchy,
Mi smakowały bardzo, a Tobie przypadły do gustu?


Składniki:
40 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 małe jabłko
100 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Jajko rozbełtać, mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z jajkiem oraz jogurtem. Dodać cynamon. Jabłko pokroić na bardzo drobną kostkę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Podawać z cukrem pudrem trzcinowym, stewią lub syropem.




Korzenne przysmaki

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! Narobiłaś mi ochoty na racuszki i coś czuję, że jutro znajdą się takie same na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! I jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałam mąkę żytnią i wyszły przepyszne, bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń