środa, 24 grudnia 2014

Piernikowy jagielnik


Pozycja obowiązkowa na święta!
Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.

Składniki:
200 g kaszy jaglanej 
0,5 l mleka roślinnego
100 g margaryny PALMA firmy Bielmar
1/2 puszki mleka kokosowego
1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki kakao naturalnego
2 garści zmielonych orzechów
150-200 g pierniczków np. z tego przepisu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dalej chwile gotujemy. 
Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. 
Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. 
Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem.

Dzieląc ciasto na 15 części, jedna ma ok. 210 kcal
Dzieląc na 12, jedna ma ok. 260 kcal









Korzenne przysmaki Ciasta czy ciasteczka? Lekkie Święta Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

4 komentarze:

  1. Piękny piernik, musi ciekawie smakować dzięki kaszy :)

    Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis - zjadłabym z wielką przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń