wtorek, 9 grudnia 2014

Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie


Ciasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.
Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.

Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.

Cykl wypieków słodzonych stewią

Składniki na spód:
150 g marchewki
50 g wiórków kokosowych
50 g płatków owsianych
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g mąki ryżowej
2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki stewii lub 1/3 szkl. cukru trzcinowego
1/2 łyżki sody
1/2 łyżki proszku do pieczenia
75 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić do miski i wmieszać z wiórkami, przesianymi mąkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i stewię. Wlewać powoli oliwę z oliwek. Obie miski dokładnie połączyć przy pomocy drewnianej łyżki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w 180 stopniach.

Składniki na masę jogurtową:
800 g jogurtu greckiego
3 żółtka
5 całych jajek
1 budyń śmietankowy w proszki
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka stewii / 3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić. Dodawać stopniowo cukier i stewię. Żółtka ubić z jogurtami. Dodać budyń i proszek. Obydwie masy delikatnie połączyć. 
Wyłożyć równomiernie na przestudzony spód i piec jeszcze przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.

Połowa kawałka pokazanego na zdjęciu ma ok. 300 kcal :)




Podobne:
Truskawkowo-waniliowy sernik light
Lekki sernik kawowy z borówkami

Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Korzenne przysmaki Lekkie Święta Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

5 komentarzy:

  1. świetny przepis, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ta jogurtowa masa, zamiast tradycyjnego sera, z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak smakuje ze stewią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń