piątek, 16 stycznia 2015

Makaron z pomidorowym sosem


Pomidor jest wyjątkiem od pewnej reguły.
Poddany obróbce termicznej zyskuje na swoich właściwościach, a nie traci jak większość produktów.
Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, badania wykazały, że jest on lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach np. koncentracie, ketchupie, soku pomidorowym.
Dlaczego jest tak cenny? To cenne źródło antyoksydantów, które zmiejszają ryzyko wystąpienia wolnych rodników czyli związków prowadzących do rozwoju wielu chorób np. nowotworowych.
Hamuje również utlenianie "złego cholesterolu"; zmiejsza ryzyko rozwoju osteoporozy; opóźnia proces starzenia oraz może obniżyć ryzyko ataku serca o 50%.




Składniki:
80 g makaronu pełnoziarnistego
200 g pomidorów z puszki
20 g ketchupu 
10 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
Szczypta ostrej papryki
Odrobina soli do smaku
Świeża bazylia do ozdoby
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię, dodać ketchup, koncentrat i przyprawy. Trzymać na ogniu aż woda wyparuje a sos będzie gęsty. Nałożyć makaron na talerz, na niego sos. Udekorować bazylią. Delektować się smakiem :)




Niskokaloryczny styczeń Zima  we Włoszech Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

7 komentarzy:

  1. zaczynam obserwować! :)
    + proszę o więcej koktajli..z rana przed uczelnią ciężko coś zjeść, lepiej wchodzi coś płynnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A makroskładniki ? Kcal B T W ? :( tylko tego mi brakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. A makroskładniki ? Kcal B T W ? :( tylko tego mi brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko można spokojnie samemu obliczyć, czasem o tym zapominam

      Usuń
  4. Czy zamiast z pomidorów z puszki można użyć zwykłych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale smak będzie dużo dużo gorszy :(

      Usuń