niedziela, 11 stycznia 2015

Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki | bezglutenowe


Nie chce się chwalić, ale dawno aż tak bardzo nie smakował mi żaden słodycz jak te babeczki.
Czuć smak pistacji, cała babeczka jest przepełniona smakiem i aromatem czekolady.
Rozpływa się w ustach, ma trochę inną konsystencje niż inne babeczki ale nie jest to bardzo znaczące. Idealna również na diecie, zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i sporą dawkę magnezu.
Fajnie odchodzą od papierka, nie przywierają. Do popołudniowej lub porannej kawy - idealne.


Składniki na 14 babeczek:
50 g pistacji
6 jajek
80g masła z obniżoną zawartością tłuszczu lub oleju kokosowego
2 i 1/2 tabliczki czekolady (np. gorzką Wedel)
100 g cukru trzcinowego/kokosowego
1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
Pistacje zmielić. Czekoladę podzielić na kostki, wrzucić do rondelka i roztopić razem z masłem. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Roztopioną czekoladę połączyć z żółtkami i cukrem. Dodać sodę, dosypać orzechy i połączyć delikatnie za pomocą szpatułki z białkiem. Przełożyć do papierowych foremek i piec ok. 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. 

Jedna babeczka ma ok. 248 kcal








10 komentarzy: