poniedziałek, 5 stycznia 2015

Tarta pełnoziarnista z kaszą jaglaną i cukinią



Spód - na tartę 28 cm:
240 g mąki pełnoziarnistej
10 g otrąb pszennych
200 g jogurtu naturalnego
15 g oliwy Classico Extra Vergine marki Monini
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Farsz:
70 g kaszy jaglanej suchej
1 duża cukinia
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
Odrobina pieprzu lub papryki ostrej
Oliwa Classico Extra Vergine marki Monini

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy otręby, mąkę i proszek. W kopcu robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy, jogurt, oliwę i sól - zagniatamy w jednolite ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. 

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy tak aby była sypka.
Cukinię kroimy na plastrya później na połówki, posypujemy solą. Gdy warzywo puści wodę należy ją odcisnąć.
Jajka łączymy z  jogurtem i przyprawami oraz kaszą jaglaną. Masę nakładamy na spód. Układamy cukinię. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia skropić tartę oliwą by nie była zbyt sucha. 

Dzieląc tartę na 4 części 1 ma ok: 380 kcal





Tarta słodka czy wytrawna? Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń

5 komentarzy: