niedziela, 4 stycznia 2015

Wytrawne muffiny bolognese


Najlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.
Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.
Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.
Składniki na 12 sztuk:
3 łyżki oliwy Classico Extra Vergine marki Monini
1 pomidor pokrojony grubo pokrojony
1 jajko
100 g mięsa z indyka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku

Przygotowanie:
Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.
Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. 


Jedna muffinka ma ok. 110 kcal 







Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Przekąski Sylwestrowe Zdrowy obiad zBLOGowani.pl
/>

5 komentarzy:

  1. Na pewno by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie ;).
    Będę obserwować bloga :).
    Zapraszam też do mnie: http://projectswithtaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń