sobota, 10 stycznia 2015

Zdrowa mini babka z oliwą i kurkumą



Stworzona z powodu ochoty na słodkiego.

Cykl słodzonych wypieków stewią!


Składniki na małą formę do babki:
2 szkl. mąki pełnoziarnistej 
1/2 szkl. płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru trzcinowego lub 1/3 szkl. stewii
3 jajka
3/4 szkl. oliwy Classico Extra Vergine marki Monini
1/2 szkl. jogurtu greckiego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Formę wysmarować odrobiną oliwy i obsypać mąką. 
W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, proszek, płatki, cukier, przyprawy) a w drugiej mokre (jogurt, oliwę, jajka). Mieszamy składniki z obydwu misek i przekładamy szpatułką do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut.

Ciasto jest bardzo sycące i zdrowe, jeden kawałek ma ok. 200 kcal 
Można je piec w dużej formie, ale nie wyrośnie zbyt duże.
Formę należy bardzo dobrze obsypać aby ciasto przy wyciąganiu nie zostało na formie.






Niskokaloryczny styczeń Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Niskokaloryczny styczeń

6 komentarzy:

  1. ciekawa propozycja taka na pograniczu słodkiej, a wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zainteresowało mnie :-) jak zjade do Polski, mysle ze sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto z samych zdrowych składników! Takie to przynajmniej można zjeść, bez żadnych wyrzutów sumienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis udany :))) szybko i smacznie! U mnie na mąka pełnoziarnista orkiszowa i osłodzone 3 łyżkami miodu :)))

    OdpowiedzUsuń