piątek, 13 lutego 2015

Dietetyczne jogurtowo-owsiane ciasto jabłkowo-gruszkowe | niskokaloryczne | szybkie | proste


1. Zdrowe
2. Dietetyczne
3. Szybkie
4. Proste
5. Smaczne

Da się? Da! 

Składniki na 1 keksówkę:
1 jajko
1 szkl. mąki owsianej
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżeczki stewii
Szczypta sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego 
3 duże łyżki dżemu gruszkowego lub 1/2 gruszki pokrojonej w kostke
1/2 jabłka
3 duże garście żurawiny

Przygotowanie: 
Jajka rozbełtać. Mąkę i proszek przesiać. Dodać stweię, sodę, olej i jogurt. Jabłko pokroić na plasterki, a plasterki jeszcze na pół. Dodać do masy. Nałożyć również dżem lub gruszke oraz żurawinę. Przełożyć do keksówki. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.



28 komentarzy:

  1. ile jeden kawałek ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja z pewnością bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to jedno z tych wilgotnych ciast - to zdecydowanie coś, co powinnam zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo! Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Umieram z zachwytu nad Twoimi potrawami :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super dietetyczne ciacho, przyda się ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a jaka maka moge zastapic owsiana? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. mąką pszenną pełnoziarnistą

      Usuń
    2. a mogłabym użyć ryżowej? ;)

      Usuń
    3. pewnie! ciasto powinno byc chrupiace zzewnatrz a w srodku wilgotne :)

      Usuń
    4. a np. mąka pszenna razowa byłaby ok?

      Usuń
  8. Wygląda pysznie :3 mogłabym prosić o wymiary keksówki? To byłoby bardzo pomocne ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Co to znaczy: nałożyć dżem? Znaczy - dodać do masy? Czy jakoś na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile ma calosc kalori?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez sensu. Ciasto w ogóle nie wyszło, przepis ma chyba zaburzone proporcje...a szkoda. Zamiast lejącego ciasta wyszła lepiąca papka. Stwierdziłam, że trudno i upiekłam wierząc, że może takie powinno być. Po upieczeniu jeszcze większa lipa. Ciasto nie urosło. Totalna kicha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie wyrasta wysokie. Robilo je wiele osob i kazda chwalila. Szkoda, ze Tobie nie wyszlo :(

      Usuń
  12. Przepyszne! Wyrosło bez problemu i jest kruche na zewnątrz a wilgotne w środku. Genialny przepis! Ciasto bardzo proste a zniewalająco dobre. Udostępniam przepis innym

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę zastąpić jogurt śmietanką z mleka kokosowego? W takim wypadku czy surowe ciasto powinno być lejące czy gęste? Pytam, bo od dłuższego czasu szukając połączenia eliminującego pszenicę i laktozę, niestety zwykle zostaję z zakalcem :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj , świetny blog i przepisy jednak wielka szkoda ze nie podajesz kaloryczności podawanych przepisów na te wszystkie zdrowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń