sobota, 21 lutego 2015

Sałatka z porem i jajkiem | śniadaniowa


Ta sałatka to jedna z moich ulubionych.
Bardzo często ją przygotowuję. 
Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam.
Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu.
Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest dużo zdrowsza od innych.



Składniki na 2 porcje: 
1 biała część pora
3 ugotowane na twardo jajka
3 duże garści kukurydzy
1 ogórek konserwowy
150 g jogurtu naturalnego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Pora cienko pokroić, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem i kukurydzą. Doprawić pieprzem i solą. Na drugi dzień sałatka smakuje dużo lepiej niż zaraz po jej przygotowaniu.




ALE JAJA!

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :D Wyrzucić dwa żółtka i idealne śniadanie dla jednej osoby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń