poniedziałek, 9 marca 2015

Brownie z kaszy jaglanej | wegańskie | bezglutenowe


IDEALNE DLA CZEKOLADOHOLIKÓW, NAWET TYCH NA DIECIE! 
A dodatkowo WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE!
Niemożliwe? HA, jak sie chce to sie da!

Przepis na mega pyszne, czekoladowe i zdrowe brownie.
Skradło całkowicie moje serce i zrobie je jeszcze wiele wiele razy!


Składniki: 
1 szkl. kaszy jaglanej
3/4 szkl. mleka roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 banana
3/4 tablieczki czekolady conajmniej 70%
1 łyżka kakao naturalnego 
1/2 szkl. cukru trzcinowego lub innego słodzidła (stewia, ksylitol)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną 3 razy przepłukać zimną wodą. Gotować na 2 szkl. wody na małym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować razem z mlekiem. Dodać  olej, kakao, cukier i proszek do pieczenia oraz rozgniecionego banana. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dolać do masy. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Kroić dopiero gdy dobrze wystygnie ;)





27 komentarzy:

  1. Prosty przepis, a do tego bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) i na bank tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jaglane brownie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. i u mnie dziś jaglano :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle przepisów czeka do wypróbowania, a ja wciąż nie mam czasu. Jak widzę częstotliwość pojawiających się postów u Ciebie, to aż zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Żałuje, że dopiero dziś do Ciebie trafiłam ! ;)
    Bardzo fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne brownie - zdrowe i z całą pewnością pyszne! uwielbiam jaglaną za jej uniwersalność :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesz kasze jaglana na redukcji ? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, a dlaczego by nie? :)

      Usuń
    2. A no nie wiem, pytam. Bo ma stosunkowo wysokie IG, a na mojej rozpisce mam tylko kasze gruboziarniste, a ta do nich nie należy. Ale ale.. Rownież ją zaczelam stosować ;)

      Usuń
    3. Kasza jaglana to zaraz po gryczanej najzdrowsza :) mimo zaleceń, wprowadziłam ją 1/2 razy w tygodniu :)

      Usuń
    4. Wiem, ze zdrowa 😋 dziękuje Ci bardzo 😉

      Usuń
  9. świetny przepis! Ciasto będzie w sam raz na jutrzejszy podiweczorek :)
    podlinkuję Twój przepis w tygodniowym zestawieniu moich posiłków, ok?

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, wobec tego dodaję czarną wisienkę do obserwowanych i zapraszam na bagietkę :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. A czym wysmarować/wyłożyć blachę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wylożyłam papierem do pieczenia

      Usuń
  13. super przepis, jutro chcę wypróbować :) pytanko jaki rozmiar blaszki został użyty na te proporcje???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wzięłam małą blaszke i wyszło niebo w gębie :)))))

      Usuń
  14. Popieram, w malej blaszce lepiej, ciasto jest wyzsze, wilgotne i meeeeega czekoladowe! Ja dodalam az 4 lyzki kakao a zamiast cukru 4lyzki miodu. Przepis super :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho upieczone - smak przeeeeeeeeeeeeepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wykonałam na święta, jest przepyszne :)i łatwe do przygotowania, a to bardzo ważny argument za!

    OdpowiedzUsuń