sobota, 28 marca 2015

Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym | dietetyczna | niskokaloryczna


Od dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało..
Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego..
Tarta!
Słodka, budyniowa z owocami.. taka kaloryczna.. a taka pyszna..
Ja..jak to ja.. pomysłów w głowie pełno (szkoda, że tak mało czasu..) wykombinowałam, że zrobie zdrową tartę. W kącie stała puszka ciecierzycy.. Czekała na mnie, patrzyła, nawoływała..
Zlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10!
Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie.
Zachęcam Was gorąco do spróbowania :)




Cykl przepisów słodzonych stewią!

Składniki na formę ok. cm:
Ciasto:
1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
1 jajko
3 łyżeczki stewii
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Budyń waniliowy:
3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową
20 g mąki ziemniaczanej  
1 żółtko
Aromat waniliowy
4 łyżeczki stewii 
Dodatkowo:
4 małe gruszki
Cynamon
Przygotowanie:
Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach.

Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę dokładnie mieszamy z mąką, żółtkiem, stewią i aromatem. Dodajemy do garnuszka i szybko mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Dolewamy wody gdy budyń będzie aż zagęsty.

Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia.

Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

Dzieląc tartę na 4 części jedna ma ok. 240 kcal






W parze ze zdrowiem

15 komentarzy:

  1. Ale ciekawe połączenie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Uwielbiam tartę :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. można zamiast gruszek dać truskawki ??:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy składniki na masę budyniową dodajemy do gorącego mleka czy mleko ma być jeszcze na ogniu w trakcie dodawania składników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Obojętne, ma być po prostu gorące. Budyń zrobi się w minutę lub dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło - pyszne!

    OdpowiedzUsuń