niedziela, 29 marca 2015

Czekoladowa gryczana babka buraczana | bezglutenowa, dietetyczna, niskokaloryczna!


Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej!
Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny.
Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc!
*Opis* nawet nie czuje, że rymuje! :)


Cykl przepisów słodzonych stewią!

Składniki:
4 buraki
265 g mąki gryczanej 
4 jajka
6 łyżkek kakao 
70 g oliwy z oliwek
5 łyżek stewii
Kilka kropel aromatu waniliowego Delecta 
3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta


Przygotowanie:
Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieamy na średnich oczkach. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babke lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.





Babki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V

30 komentarzy:

  1. O, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraki! Często robię z nich ciastka i placuszki :) można mąkę gryczaną zastąpić zblendowaną kaszą gryczaną lub mąką żytnią? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna ta baba i z bardzo ciekawych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej firmy stewi używasz, moze cos polecisz? Ja kupiłam w Piotrze i Pawle i chyba tyle w niej stewi co mięsa w parówkach ��
    Pozdrawiam, fanka Twojch przepisów ����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam Stewii z firmy Zielony listek, gdyż jest ona w dobrej cenie. Jest w niej tak jak mówisz stewi tyle ile mięsa w parówkach.. ale nadal jest dużo lepszym rozwiązaniem niż cukier :)

      Usuń
  5. Gdzieś przeczytałam, ze z powodu dodatkowych substancji w niej zawartych ma podobne ig do cukru... :(( Musze jeszcze wypróbować ksylitol!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ksylitolu nigdy nie probowalam ;) a stewię uważam za tak czy tak dobry zamiennik :)

      Usuń
    2. Z ksylitolem polubiłam się bardziej niż ze stawią, ale... właśnie zalecana dawka ksylitolu to 15 g na dzień, to tak naprawdę alkohol cukrowy, w większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego, czego pięknym przypadkiem byłam ja sama :)

      Usuń
  6. rok temu robiłam buraczaną i zjadłam ją sama całą, no może nie całą, mama zjadłam trzy kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasta buraczane są najlepszee! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będzie idealna dla mojego alergika! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm... wygląda obłędnie :D Wygląda jak u babci, ale zdecydowanie zdrowiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. czym mozna zastapic make gryczana? nie moge nigdzie kupic bo nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę gryczaną mozna zrobic w domu - zmielic zalaną wczesniej wodą kasze gryczaną.
      Mozna zastapic maka ryzowa, pelnoziarnista, orkiszowa

      Usuń
  11. Czym mogę zastąpić stewie i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 szkl. miodu/syropu z agawy, 1/2 szkl. cukru brązowego/ksylitolu - gdy będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką/dobrą mleczną czekoladą ale zwiększy to jej kaloryczność

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo;* dzisiaj próbowałam tylko zastąpiłam stewie ksylitolem. Wyszło według mnie pyszne. Musiałam tylko wydłużyć czas pieczenia ale to wina mojego piekarnika. Uwielbiam twojego bloga!!

      Usuń
    3. Bardzo mi miło <3 cieszę się, że smakowała

      Usuń
  12. Babki buraczanej jeszcze nigdy nie robiłam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile to g buraków? Buraki sa nierówne

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. Ciasta czekoladowe z burakami już piekliśmy, teraz trzeba pomyśleć o zmianie mąki na gryczaną. Intryguje mnie ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile gram buraków. Są różnej wielkości

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam stewie ale jako ekstrakt - do koktajlu dodaję naprawdę odrobinkę. Ile dodać do ciasta? 1 łyżeczkę, pół łyżeczki ? Na opakowaniu jest napisane, że 20 g = 5,6 kg cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym dała łyżeczkę, choć tak naprawdę nie mam pojęcia jak słodki jest ekstrakt. Jeżeli jest faktycznie aż tak słodki spróbuj najpierw pół, jeżeli będzie za mało słodkie zrob do tego polewę (gorzka czekolada, kakao, odrobina stewi, troszkę masła), a następnym razem (bo naprawdę jest tak pyszne!!) zrób z jedną, lub jedną i pół.

      Usuń