piątek, 6 marca 2015

Makaron z łososiem


Makaron robiony kiedyś kiedyś..
ale chyba zrobię go ponownie niedługo!
Uwielbiam makarony.. i łososia.
Połączenie idealne? Dla mnie tak :)


Składniki:
100 g makaronu pełnoziarnistego
150 g łososia
100 g szpinaku
2 łyżki musztardy dijon
Pieprz, sól
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek razem ze szpinakiem. Połączyć z musztardą i przyprawić. Makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z rybą.




Wiosenny detoks

13 komentarzy:

  1. Łososia uwielbiam właściwie w każdej postaci, tak samo jak makaron. Jedynie nie przepadam za szpinakiem, ale może kiedyś się skuszę na to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi ryby raczej średnio podchodzą, ale w takiej formie, to bym sobie chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest przepis na jedna czy dwie porcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jedna/dwie - w zależności czy tyle dasz rade zjeść :)

      Usuń
    2. aktualnie jestem na etapie zastanawiania się czy przypadkiem nie jem za mało, stąd moje pytanie. 100g makaronu + 150g łososia to Twoja normalna porcja obiadowa? wiem, że dziwne pytanie, ale będzie mi niezwykle pomocna Twoja odpowiedź ;)

      Usuń
    3. 50g makaronu i 100/150 g łososia to kiedys moja norma (na utrzymywaniu wagi:) )

      Usuń
  4. Świetny makaron, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo dobry, ale pamiętaj, żeby nie smażyć na oliwie z oliwek. W temperaturach wykorzystywanych do smażenia, zawarte w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe nienasycone będące źródłem zdrowia ulegają utlenieniu do wielonienasyconej formy trans - te z kolei powodują szereg niekorzystnych chorób. Do smażenia lepiej nada się olej np. rzepakowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, zawsze o tym zapominam a i każdy pisze co innego, musze sie na stale przerzucic na olej rzepakowy ;)

      Usuń
  6. A musztarda dijon jaki ma smak? Bo chyba nigdy nie jadłam jej

    OdpowiedzUsuń