środa, 25 marca 2015

Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne


Leczo (spolszczone bo z cukinią) to jedno z moich ulubionych dań! 
Proste, lekkie i niesamowicie smaczne. 
Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? 

Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. 
Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. 



Składniki na 3 porcje:
200 g piersi z kurczaka (można dać trochę kiełbasy drobiowej)
1 duża cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 cebule
1 puszka pomidorów w puszce
Zioła prowansalskie
Czosnek w proszku
Papryka słodka
Oregano
Bazylia
Sól morska
Papryka ostra
Liść lubczyku
Przygotowanie:
Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa.Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię podlaną delikatnie wodą lub wysmarowaną olejem roślinnym i przyprawiamy.Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka i szklimy na odrobinie oleju.Cukinię kroimy na cztery części wzdłuż. Następnie siekamy w cienkie plastry.Papryki pozbawiamy środka. Kroimy w plasterki, a następnie w kostkę.Do cebuli wrzucamy paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty.Po upływie czasu dorzucamy cukinię.Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą.Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Staramy się aby nie wlać całej wody z puszki.Leczo zdejmujemy z ognia. Dodajemy usmażonego kurczaka.Gotowe danie ewentualnie doprawiamy. Podajemy samodzielnie lub z grzankami.






14 komentarzy:

  1. Często robię, gdy jest sezon cukiniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie leczo, idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro skorzystam z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lecza z cukinii nigdy nie jadłem! widzę , że trzeba to zmienić!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama dodaje również świeżego ogórka pokrojonego w kostkę. Leczo ma wtedy wspaniały smak. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię tak samo z tym, że do obsmażonego mięsa dodaję cebulę, paprykę, cukinię, czosnek. Osobno gotuję rosół na skrzydełkach z liściem i zielem angielskim, na końcu dodaję rosół i pastę ostrą węgierską.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dodałam jeszcze kurki :)

    OdpowiedzUsuń