czwartek, 19 marca 2015

Najprostsza dietetyczna babka jogurtowa | bezglutenowa


Nadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low-fat".
Poniżej przedstawiam przepis na babkę, która jest baaardzo prosta i podwójnie szybka: szybka w przygotowaniu i szybko znika. U mnie wytrzymała ile? 3 godziny, bo 3 łasuchów :)
Zachęcam do spróbowania :)


Inspiracja: Internet

Składniki:
4 jajka
2 lub 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki otrąb owsianych lub zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl. ksylitolu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać ksylitol. Dorzucić żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę, sodę, otręby oraz nałożyć jogurt. Formę na babkę naoliwić lekko i obsypać mąką (w przypadku gdy mamy sylikonową formę pomijamy ten krok). Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut



Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc

31 komentarzy:

  1. U Ciebie jak zwykle pięknie i na bank Smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, po prostu wow! :) Jakie rzeczy można wyczarować z takich składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i najprostsza, ale jaka efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna. Mogę zastąpić ksylitol stevią? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeśli użyję cukru trzcionowego, to wziąć go też 1/2 szkl? :)

      Usuń
  5. Uwielbiam babkę marmurkową :)
    Pozdrawiam, fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można ja zrobić w formie muffinek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie! :) tylko piecz ok. 20-25 min ;)

      Usuń
  7. jakiego dokładnie jogurtu uzylas? pytam ponieważ mam już nie przyjemne doświadczenia z ciastami jogurtowymi a chciałabym zrobić twoja babke na święta: )

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam w keksówce i babka pyszna, ale strasznie mi opadła na środku, że zrobiła się wklęsła, czemu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W keksówce często ciasta opadają, może to było przyczyną? Możliwe, że ciasto było za wilgotne i dlatego opadło..

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź :) spróbuje wiec może zrobić jako muffinki.

      Usuń
  9. Witam, w jakich proporcjach zastapic ksylitol stewią? Też pół szklanki na babkę czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak na oko ile taka babka cała może mieć kalorii? Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieląc babkę na 16 części jedna ma ok. 55 kcal

      Usuń
  11. mozna dodac kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast tej odżywki białkowej czekoladowej można dać kakao tak ? Czy dodatkowo kakao. Bo interesuje mnie czym można zastapić tą odżywke białkową czekoladową, bo nie mam jej niestety ;)

      Usuń
    2. w przepisie nie ma odzywki bialkowej, a kakao mozna dodac dodatkowo

      Usuń
  12. zamiast ksylitolu można dodać miód ?

    OdpowiedzUsuń
  13. niestety jestem bardzo rozczarowana!:( wydawalo mi sie, ze znalazlam przepis idealny, robilam na swieta, i wyszlo okropnie- babka miala moze z 2 cm grubosci:( co zrobilam nie tak? postepowalam wedlug przepisu, jedynie na koncu uchylilam piekarnik.. moze nie powinnam tego robic? prosze o odp! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niestety mi też nie wyszło, hmm.... po czasie - wydaje się że przepis jest bardzo nieprecyzyjny, szklanki, łyżki bywają różne - lepiej napisać w gramach i ok. ileś łyżek lub szklanek

    OdpowiedzUsuń