niedziela, 22 marca 2015

Oczyszczająca zupa jaglana | najlepsza! | detoks jaglany


Po większym "cheat meal'u", urodzinach, chrzcinach czy weselu robię sobie na drugi dzień "detoks".
Kasza jaglana jest zasadotwórcza, zawiera mało skrobi, dużo białka. 
Nie uczula, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Zawiera krzem, który poprawia przemianę materii i świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy.
Zupa pomaga oczyścić organizm z toksyn, mocno rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom, które również zbawiennie wpływaja na nasz metabolizm. Robimy ją conajmniej raz w tygodniu, jest pyszna :) 
Ta zupka to taka zdrowsza wersja rosołku :)


Składniki:
60 g kaszy jaglanej
1/2 dużego selera
5 średnich marchewek
1 korzeń pietruszki
Odrobina oleju (lniany, konopny, kokosowy)
Curry
Kurkuma
Pieprz
Pieprz ziołowy
Sól himalajska lub morska

Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki. Warzywa obrać i umyć.
Warzywa zetrzeć na tarce lub w maszynie wielofunkcyjnej. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie 3 razy.
Warzywa wrzucić do 2,5/3 litrowego garnka z gotującą się wodą (tak aby jarzyny były przykryte). Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy kasze jaglaną i doprawiamy według uznania przyprawami.
Gotujemy kolejne 7 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem aby kasza napęczniała. 
Zupę podajemy z kilkoma kroplami oleju, Danie najlepiej smakuje podane na drugi dzień.




30 komentarzy:

  1. Uwielbiam jaglaną, często robię taką zupę, tylko krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie :)
    Pozdrawiam, fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną <3 Muszę to ugotować!

    OdpowiedzUsuń
  4. już długo miałam smaka na taką zupkę, więc spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. O i to trn moment kiedy wiem co powinnam zjeść w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile porcji jest ten przepis? :*

    OdpowiedzUsuń
  7. O, super pomysł na zupę! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja również chętnie ją wypróbuję, bo uwielbiam zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kaszę jaglaną ale zupy jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile razy dziennie można jeść ta zupke i przez jaki okres

    OdpowiedzUsuń
  11. Powielam pytanie mojej poprzedniczki ..!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeść ją codziennie (2 razy dziennie) przez 2 tygodnie. Chwila przerwy i znowu ;)

      Usuń
  12. Ja ten przepis wzbogaciłam o pomidory z puszki i przecier pomidorowy, dodałam też czosnek i słodką paprykę... miodzio.

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie należy dodać łyżeczkę masła, albo wlać dobrego oleju, precież witaminy ,np. A , zawarte w warzywach , rozpuszczają się w tłuszczu.Polecam zupkę, jest bardzo pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory, tym bardziej z puszki, prowokuja kwasy , to nie jest dobry pomysl.

      Usuń
  14. Garnek 2,5/3 litrowy... a ile wody wlać do niego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pełna, tzn. tyle aby zmieściły się jeszcze warzywa.

      Usuń
  15. Robię tą zupkę tylko nie jestem pewna ile wody do tej zupy ma być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 2,5 litra. Nie ma większej różnicy, według upodobań. Ja wolę rzadką, mama gęstą więc robimy raz tak raz tak. Każdy ma inny gust.

      Usuń
  16. wlasnie znalazlam ten przepis,czy ta zupka moze byc moja kolacja?

    OdpowiedzUsuń
  17. Można ją zjeść na kolacje?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ją zamiast makaronu kaszę jaglana do rosolku i do pomidorowej zamiast ryżu jest pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  19. do każdej gotowanej zupy dodaję 1 dużą łyzkę kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  20. razem z rodziną ją uwielbiamy! :)

    OdpowiedzUsuń