piątek, 3 kwietnia 2015

Dietetyczna babka marchewkowa | bezglutenowa | bez laktozy



Wszystko co marchewkowe jest dla mnie pyszne.. Ciasteczka, placuszki, ciasta, babeczki..
Na moim blogu pojawiło się już kilka "pomarańczowych" przepisów na przykład na: Placuszki ryżowo-marchewkoweSernik na marchewkowym spodzie czy też na Czekoladowe babeczki z marchewką oraz kilka innych.
Uważam marchew sa swoją przyjaciółkę, wcisne ją gdzie sie da. W połączeniu z cynamonem i kardamonem jest dla mnie cudowna!
Nie mogłoby więc jej zabraknąć na Wielkanocnym Stole.
Jeśli jeszcze nie macie upieczonej masy słodkości polecam Wam takie marchewkowe cudo :)
Składniki:
200 g mąki gryczanej (zmielonej kaszy gryczanej w młynku)
400 g marchwi
80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek
4 jajka
1/2 szkl. syropu z agawy lub miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka sody Delecta
3 duże łyżki pestek z dyni

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Pestki dyni mielimy. Olej zmiksować z jajkami i syropem lub miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, pestkami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. 








Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

UWAGA! BEZGLUTENOWCY UŻYWAJĄ PROSZKU GLUTEN FREE!

21 komentarzy:

  1. świetny pomysł, aby dodać marchewkę i pestki dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką inną mąkę mogę zastąpić gryczaną? zamiast pestek dyni można dać orzechy np włoskie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. pszenną pełnoziarnistą, tak :)

      Usuń
  3. Śliczna babka :) Fajna i dietetyczna no i marchewkowa - super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A liczylas może makro całej babki? I czy myślisz ze wyjdzie równie dobra jeśli użyje mąki pszennej razowej do wypieku chleba? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczyłam :( ale jeśli to pomoże choć troche - jeden kawałek ma 144 kcal
      Myślę, że babka powinna wyjść :)

      Usuń
  6. A liczylas może makro całej babki? I czy myślisz ze wyjdzie równie dobra jeśli użyje mąki pszennej razowej do wypieku chleba? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, lekko zmodyfikowalam bo dodałam trochę kakao, rodzynki I przyprawę do piernika, wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam babki marchewkowe :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmmmm.....

    Zapraszam również do mnie: http://bezgwiezdne-niebo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho z marchewką <3 pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszek do pieczenia Delecta i soda Delecty zawierają gluten.

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam marchewkowe ciasta, a Twoja babeczka prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wypróbuję na święta :) babka wychodzi bardzo sucha, czy raczej wilgotna? nie lubię tych suchych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. smak gryki jest bardzo wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń