poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Naleśniki ryżowe z budyniem waniliowym i owocami leśnymi | bezglutenowe, bez laktozy


Tydzień temu, w Wielką Sobotę wspólnie z rodzicami zjedliśmy razem śniadanie co zdarza się 1-2 razy do roku. 
Skoro to taka rzadkość przygotowałam coś na słodko, pysznego, sycącego a zarazem zdrowego, bezglutenowego i bez laktozy (niestety jej nie toleruje). 
Dla mnie z budyniem z odżywki białkowej, dla rodziców z normalną wersją (więc przy garach troszkę stałam rano). 
Mi smakowało bardzo, po jednym naleśniku byłam najedzona, a przeważnie zawsze mi mało (taki łasuch ze mnie). Tato jednego zjadł "na sucho" bo zabrakło nam owoców i budyniu więc radzę zrobić go z podwójnej porcji by nie było wpadki. 


Składniki na 4 naleśniki:
100g mąki ryżowej
2 jajka
Aromat waniliowy
Woda lub mleko bez laktozy/roślinne
+
Owoce leśne 


Przygotowanie:
Do miski wbijamy 2 jajka. Ubijamy z odrobiną soli trzepaczką. Dodajemy mąkę i wlewamy 1 szkl. wody lub mleka (u mnie pół na pół). Odstawiamy na 10 min. Przygotowujemy w tym czasie budyń z tego przepisuRozgrzewamy patelnię i skrapiamy delikatnie olejem np. rzepakowym. Wylewamy ciasto przy pomocy chochelki i równomiernie rozprowadzamy. Gdy boki zaczną się odrywać przewracamy naleśnik na drugą stronę. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne. Na naleśnik nakładamy nasz wcześniej przygotowany budyń i rozsmarowujemy. Układamy owoce. Naleśnik zwijamy w rulon.Tak samo postępujemy z resztą naleśników. 







14 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis, na pewno spróbuję (na budyń też).

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo z budyniem?! Daaaj jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmniam! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, więcej wspólnych śniadań wam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie łączyłam naleśników z budyniem, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Daj jednego naleśnika. Omg zrobiłam się głodna :)
    Pozdrawiam :)
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobione dzisiaj ale w wersji na słono , dziękuje za przepis :)!

    zapraszam na lumpeksowe łowy, jesteśmy nowe :)
    whiteeandblack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń