środa, 15 kwietnia 2015

Otrębowe babeczki z orzechami | proste, dietetyczne



Z racji nowej rospiski BTW... nowy przepis! Ale jeszcze ze starej rozpiski :)
Babeczki łatwo odchodzą od papierka, są bardzo smaczne, chrupiące - dzięki ubiciu białek i połączeniu ich z otrębami.
Otręby owsiane mają podobny rozkład makroskładników jak płatki czy też mąka.
Zawierają sporo błonnika, czyli sycą na długo ;)
Idealne do porannej kawusi :)

Składniki na 6 babeczek:
3 białka jaj
40g otrąb owsianych
30g orzechów
2 łyżki stewii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kurkuma
Cynamon

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z otrębami. Dodajemy 1/4 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczkę cynamonu oraz proszek do pieczenia i stewię. Wsypujemy orzechy. Do formy na muffiny wkładamy papierowe kokilki. Nakładamy łyżką masę i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. 



27 komentarzy:

  1. Moge czymś zastąpić stewie? Nie posiadam w tej chwili , chciałam je dziś zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ksylitol, miód, syrop z agawy, ew. cukier trzcinowy

      Usuń
    2. a w takiej samej ilości?

      Usuń
    3. 4 lyzki miodu/syropu z agawy, 6 lyzek ksylitolu/cukru trzcinowego (pisze orienacyjnie bo kazdy ma inny prog slodkosci)

      Usuń
  2. Świetne babeczki, faktycznie idealne na poranek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można do środka wrzucić świeże owoce, np. borówki ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko beda sie zle odklejaly od papierka

      Usuń
  4. Czy mogłabyś podać kaloryczność takiej babeczki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Otręby wcześniej namaczamy czy dodajemy suche?

    OdpowiedzUsuń
  6. Otręby wcześniej namaczamy czy dodajemy suche?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy otręby owsiane można zastąpić pszennymi?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jasne, beda mialy wtedy mniej kcal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Usuń
    2. i co, wyszły z pszennymi>? chce zrobic ale nie mam w domu owsianych akurat...

      Usuń
  9. Mniam, idealne na drugie śniadanie :)
    Pozdrawiam :)
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wg przepisu z otrebami gryczanymi i opadły w polowie pieczenia. Czyżby gryczane za ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast otrąb owsianych mogą być płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, aż mi się zachciało takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń