sobota, 23 maja 2015

Fit pizza proteinowa!


O ten przepis prosiło mnie wczoraj wiele osób więc wrzucam na bloga.
Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia.
Inspiracją była dla mnie pizza Kate! Dziękuje, bylo pysznie <3
Polecam każdemu!

Składniki:

Ciasto:
30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana)
2 jajka + 1 białko
Bazylia
Oregano
Papryka słodka
Papryka ostra
Soł morska

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
25g ketchupu
Przyprawy

Dodatki:
50g mozzarelli
Pieczarki
Papryka
Cebula
Oliwki

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką oraz paprykę. Przekładamy na sylikonową formę do tarty i pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
Mieszamy składniki na sos, a dodatki myjemy/obieramy/kroimy. 
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem. Wykładamy dodatki i posypujemy dowolnymi przyprawami. Ponownie wsadzamy do piekarnika ale na 10 min. 





22 komentarze:

  1. Brzmi świetnie :) ciekawe czy wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. A tam, podzieliła. Biorę całą :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pizze :D gdybym miała wybrać, co jadłabym bez przykrych efektów do końca życia, to byłaby właśnie pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 30 gram mąki ile to?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj, miałam tylko taką, porcelanową formę do tarty, dość dużą i nie posmarowałam jej olejem, więc pizza delikatnie się przykleiła, ale była przepyszna ! Nawaliłam warzyw, ile się dało (cukinia, cebula, pomidor, kukurydza). Ciasto przepyszne, puszyste jak omlet :) dodaję do ulubionych i na dniach kupuję silikonową formę !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na pizze, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to wspaniałe. Muszę koniecznie zrobić. Najlepiej na jakąś kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mi niestety wyszło zbyt suche mimo, iż robiłam wedle przepisu :(
    może wiesz dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moze za malo ubite jajka, mi za kazdym razem inna w strukturze wychodzi..

      Usuń
  10. Super, wlasnie tego szukalam ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. tag "wegańskie" to chyba pomyłka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, kliknełam przez pomyłkę, dziękuje za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  12. zrobiłam dzisiaj, ale ciasto wyszło strasznie mokre, dosłownie jak omlet jajeczny, nie dało się tego trzymać w ręce, jakieś rady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyżej dziewczynie wyszło za suche.. kwestia jajek głównie (ubicie, jakość, wielkość).
      Spróbuj odsączyć warzywa aby jak najmniej wody dostało się do ciasta :) ew. dodaj więcej mąki :)

      Usuń
  13. UWIELBIAM. MOJA ULUBIONA Z SALAMI I MOZZARELLĄ I PIECZARKAMI

    OdpowiedzUsuń