niedziela, 24 maja 2015

Pełnoziarnista drożdżówka z owsianą kruszonką | ani grama cukru! | dietetyczna | bez laktozy


Chodziło za mną drożdżówka.. taka zwykła, z pyszną kruszonką..robiona przez moją mamę.
Ale niestety (albo stety!) podjęłam się wyzwania, że cukru nie tkne do 1 lipca no i się tego trzymam.
No ale co zrobić jak chodzi i chodzi.. Truje, męczy i dołuje. Jest jedno rozwiązanie. Jakie?
Zrobiłam ciasto drożdżowe pełnoziarniste, bez grama cukru!
"Ale jak.. a rozczyn, a kruszonka?" Rozczyn też bez cukru.. za to z ksylitolem. Podobnie jak kruszonka. Jedyny "zakazany" produkt to masło, ale nie do końca, bo zawiera Witaminę A (dobrą dla oczu), karotenoidy i witaminę D oraz E. Czasem można pozwolić sobie na takie szaleństwo :))



Składniki na tortownice 23cm:

Rozczyn:
50g drożdży świeżych
1/2 szkl. mleka bez laktozy
70g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
1 łyżeczka ksylitolu
Ciasto:
370g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
2 jajka
50g masła
20g ksylitolu
10g stewii lub 40g ksylitolu
1/2 szkl. mleka bez laktozy
1/2 szkl. wody
Kruszonka:
10g masła
30g płatków owsianych górskich
1/3 szkl. ciepłej wody
20g ksylitolu

Przygotowanie:
Łączymy składniki rozczynu w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją obiętość.
Rozczyn łączymy ze składnikami na ciasto przy pomocy ręki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, ew. dodajemy wody/mleka lub mąki.
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z masłem oraz ksylitolem.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dekorujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 min. w 180 stopniach.
Kroimy aż ciasto będzie całkowicie wystygnięte.

1/8 ciasta ma:
ok. 330 kcal
Białko: 11,6g 
Węglowodany: 46,5g
Tłuszcze: 9,9g
Błonnik: 6,3g






Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Wiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. Czytasz mi w myślach ! Świetna alternatywa, na pewno skorzystam ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osz ty w morde! Geniusz! Zapisuje koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mna tez czesto chodza wszelakie wypieki! ;)
    A takie ciach ma jeszcze dodatkowa zalete: mozna sobie wytlumaczyc, ze jest bardzo, ale to bardzo zdrowe!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna drożdżówka! Smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadasz kasze manne?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat popsuł się piekarnik u mnie w akademiku... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie! Uwielbiam takie ,,zdrowsze" wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy zamiast ksylitolu w roszczynie kruszonce
    możemy użyć stewii?

    OdpowiedzUsuń
  9. robilam ostatnio - smakuje jak tradycyjna super

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy drożdżówka wyrosła? Bo czytałam gdzieś wcześniej, że ciasta drożdżowe na ksylitolu nie rosną, że ksylitol hamuje rośnięcie drożdży.

    OdpowiedzUsuń