środa, 10 czerwca 2015

Proteinowe batoniki z orzechami na drugie śniadanie | dietetyczne, bezglutenowe | przepis z odżywką białkową


Batoniki są proste, szybciuteńkie i bardzo sycące :)
Ale niestety.. na jednym nie przestaniesz... :)


Składniki na 9 batoników:
100g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
45 g odżywki białkowej (u mnie karmelowo-mleczna)
3 białka jaja kurzego
20 g masła orzechowego
50 g orzechów np. włoskich, nerkowca, laskowych
2 łyżeczki stewii 

Przygotowanie:
Płatki owsiane i masło orzechowe zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom płatków i odstawiamy do wchłonięcia wody. Wbijamy białka oraz dodajemy stewię i odżywkę białkową. Mieszamy. Dodajemy orzechy. Przekładamy do sylikonowej formy na keks. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Upieczoną masę przekładamy na deskę i kroimy na 9 paseczków. 



10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie batoniki z orzechami- coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. A w naszym kochanym mieście gdzie mozna kupić płatki bezglutenowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można czymś zastąpić odzywkę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak... ja mam bzika na punkcie orzechów!! niestety rzekłabym, że jestem nawet uzależniona.... całe szczęście, że są zdrowe, co nie zmienia faktu, że w nadmiarze też nie są wskazane...tylko jak sobie poradzić, kiedy jest się uzależnionym?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile zazwyczaj jesz tych batoników na diecie?

    OdpowiedzUsuń
  6. karmelowo mleczna odzywka? a kto produkuje?

    OdpowiedzUsuń