niedziela, 6 grudnia 2015

Owsiane ciasteczka korzenne z karmelem



Szybki przepis, dla tego kto jeszcze nie spotkał Mikołaja i chce go jak najsmaczniej przywitać!
Ciasteczka są mocno korzenne, chrupiące, pachną świętami, a całość podkręca smak Decorada Karmel - bez barwników i sztucznych dodatków. Do kawy, mleka lub kawy z mlekiem idealne!

Składniki na ok. 2 blaszki :
250g mąki owsianej
100g masła o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 opakowanie Decorada Karmel
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki miodu płynnego
50g cukru trzcinowego
1 jajko 

Przygotowanie:
Całość (oprócz karmelu) miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Robimy kuleczki, rozpłaszczamy i posypujemy karmelem. Pieczemu ok. 20 min w 180 stopniach by uzyskać złocisty kolor.









Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

7 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na wykorzystanie tej posypki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zwykle posypki wsypuję do ciasta na muffinki i wychodzą po przekrojeniu takie w ciapki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, ciasteczka z karmelem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm cudownie pachną i jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra ten karmel :)

    OdpowiedzUsuń