sobota, 19 grudnia 2015

Hamburger z łososiem i sosem tzatziki





Szybki pomysł na fit obiad. Hamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna.

Składniki na 2 burgery:
2 bułki grahamki
1/2 dużego fileta z łososia
4 pieczarki
1/2 cebuli
Garść mixu sałat
1 łyżeczka oliwy
Pieprz
Sos:
Koperek
Jogurt
Sół himalajska
1 ogórek gruntowy
1/2 ząbka czosnku
Pieprz
Sól himalajska

Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Formujemy dwa kotlety i smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony. Bułki lekko podpiekamy również na patelni. 
Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 
Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą i polewamy sosem tzatziki. 







Mój piękny stół

4 komentarze:

  1. Mmm smakowity burger :) Z łososiem nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie, niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, na pewno spróbuję. Do listy składników na sos chyba wkradł się mały błędzik ;)

    OdpowiedzUsuń