wtorek, 1 grudnia 2015

Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!)



Murzynek w mojej wersji szalenie przypomina klasyczną wersję. Jest mokry i mocno czekoladowy. 
Dobry dla każdego maniaka słodkości! A dodatkowo zdrowy. Wyrazisty w smaku i idealny na każdą okazję. Wykonuje się go szybko, nie jest specjalnie skomplikowany ale gwarantuje - posmakuje KAŻDEMU. 

inspiracja

Składniki:
1,5 szkl. mąki orkiszowej
9 łyżek syropu z agawy
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin
2 jajka
1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 posiekanej tabliczki czekolady
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki kakao naturalnego
30 g orzechów (włoskich, laskowych)


Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach.



Moje wypieki. Wielki powrót

12 komentarzy:

  1. pięknie wygląda i na pewno wypróbuję bo połączenie malin i czekolady uwielbiam :)
    Zapraszam do mnie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam murzynka, cudowny ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malina i czekolada? Boskie połączenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za ciemnymi ciastami, ale kocham nowości - więc chętnie przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i pewnie tez tak smakuje!
    Pozdrawiam Kuba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm...wygląda obłędnie, musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks so tasty! Thanks for the recipe:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak z kalorycznością tego cuda?? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast syropu z agawy może być miód?

    OdpowiedzUsuń