sobota, 5 grudnia 2015

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i orzechami | dietetyczne śniadanie | sycące!


Zimne, zimowe poranki potrafią dobić każdego. 
Śnieg za oknem (lub jego brak) jednym się podoba, a innych dołuje. 
Zmarźluchy o tej porze roku zdecydowanie cierpią, zaglądając codziennie w kalendarz w oczekiwaniu lata. 
O poranku marzy nam się tylko łóżko, kołdra i wyłączony budzik. 
Ale co zrobić jeśli nie możemy pozwolić sobie na leniwy poranek lub chcemy sobie go umilić?
Propozycję podaję niżej. Proponuję wykonać owsiankę ze słodziutkim, karmelizowanym jabłkiem i orzechami. Rozgrzeje i nasyci każdego, a poranek będzie jeszcze przyjemniejszy. 

Składniki na 1 porcje:
40 g płatków owsianych
5 g siemienia lnianego
1 szkl. wody
1 jabłko
20 g orzechów
Imbir
Cynamon
Kardamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Orzechy drobno mielimy w młynku. Płatki i siemienie lniane wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym gazie. Dodajemy imbir i kardamon. Jabłko kroimy w kostke, połowę wrzucamy do garnka, a resztę wrzucamy na patelnie podlaną wodą. Wsypujemy dużą ilość cynamonu i karmelizujemy. Gdy owsianka wchłonie wodę przekładamy ją do miseczki i podajemy z jabłkiem i orzechami. 





Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Kuchnia wegetariańska i wegańska

8 komentarzy:

  1. Jabłek już nie słodzisz?
    Wygląda obłędnie i takie śniadanko w mroźny poranek to marzenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak zawsze cudownie! A skąd miseczka w kształcie serca? ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :)
    Owsianka to nasza codzienność :D
    Ania i Zuzia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja. Zjadłabym taką porcyjkę na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń